Ανακοίνωση της παράταξης του Δήμου Μαλεβιζίου “Ενωμένο Μαλεβίζι”, σχετικά με την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, αλλά και για τις δυνατότητες της Κρήτης στον τομέα των ΑΠΕ:
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Τα οράματα και οι καινοτόμες ιδέες της παράταξης μας, καλύπτουν το σύνολο των πυλώνων ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η έρευνα και η προετοιμασία μας σε σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, είναι έργο μακροχρόνιο και διαχρονικό.
Ένας από τους σπουδαιότερους άξονες ανάπτυξης είναι αυτός των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου τα βασικά στοιχεία σε σχέση με το Δήμο Μαλεβιζίου περιγράφονται παρακάτω:
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας, έως το 2030, προβλέπει:
- Περιορισμό του Λιγνίτη στο 17% του ενεργειακού μείγματος.
- Αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, και
- Μετάβαση σε μια νέα εποχή κυριαρχίας των ΑΠΕ, με στόχο συμμετοχής στην κατανάλωση στο 32%, και στην ηλεκτροπαραγωγή στο 55 – 57% [άρα, εξαγωγές ρεύματος!]…
Επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπονται επενδύσεις 8,5 δις. ευρώ σε έργα ηλεκτροπαραγωγής [κυρίως από ΑΠΕ] και 8,8 δις. ευρώ, σε έργα διασύνδεσης των νησιών.
Όσο νωρίτερα καταφέρει η Ελλάδα ν’ απαγκιστρωθεί από τον λιγνίτη και να μπει στη νέα εκσυγχρονιστική εποχή των ΑΠΕ, άλλο τόσο νωρίτερα θα καταφέρει να πάρει βαθιές οικονομικές ανάσες.
Σύντομα θα πρέπει να μετατραπεί από χώρα – παραγωγός ρυπογόνου ενέργειας και εισαγωγέας, σε χώρα εξαγωγική «καθαρής» ενέργειας προς την κεντρική Ευρώπη.
Είναι γνωστό το τεράστιο δυναμικό της σε Α.Π.Ε. [πενταπλάσια δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, από όση χρειάζεται όλη η χώρα], που ακόμα παραμένει αναξιοποίητο.
Δεν μιλάμε μόνο για τη μερική αντικατάσταση του κακής ποιότητας και ρυπογόνου λιγνίτη μας από τις ΑΠΕ. Εννοούμε έναν ριζικό αναπροσανατολισμό της ενεργειακής μας πολιτικής, που θα επιδράσει σαν ατμομηχανή σε πολλούς και σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας.
Η «καθαρή» ενέργεια, από κοινού με τον Πρωτογενή & Δευτερογενή τομέα, τον Τουρισμό και την Ναυτιλία μας, θ’ απογειώσουν στα επόμενα χρόνια τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και θα μας βγάλουν από τη στασιμότητα και τη μιζέρια που φέρνει το τέλμα.
Στο Δήμο μας, παρουσιάζονται σήμερα τρομακτικές ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί, αφ’ ενός τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας για επενδύσεις στις Α.Π.Ε., και αφ’ ετέρου, την ευνοϊκή και υποβοηθητική προς την κατεύθυνση αυτή νομοθεσία, περί «Ενεργειακών Κοινοτήτων».
Ο δρόμος για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου, για συμμετοχή του Δήμου και των δημοτών του στην υπεραξία του παραγόμενου μέσω ΑΠΕ πλούτου στα κέρδη και στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, είναι πλέον ορθάνοιχτος. Απομένει λοιπόν σε μας, με μπροστάρη το Δήμο μας, να εκμεταλλευτούμε τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής μας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, για να μπορέσουμε ν’ αποτινάξουμε μια και καλή τη μιζέρια, την καχεξία και την αποτελμάτωση.
Βέβαια, δεν θ’ αλλάξουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη.
Χρειάζεται αγώνας, προσπάθεια, υπομονή και επαγρύπνηση.
Οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμες, έχουν μεγάλο χρόνο ανάπτυξης και πολύ μεγάλο χρόνο ζωής και απόδοσης.
Οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα, δεσμεύουν την οικονομία για τις επόμενες γενιές.
Εξ άλλου, δεν είναι καλύτερα ο πλούτος από τον ήλιο και τον αέρα να κατανέμεται μέσω των ΑΠΕ στους φορείς και στους κατοίκους της περιοχής μας, αντί στα ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια μόνο;
Οι αλλαγές στην ενέργεια, που θα συντελεστούν στα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι ακόμα ισχυρότερες και απ’ αυτές που έγιναν στην κινητή τηλεφωνία και στην ψηφιακή επανάσταση.
Και όπως συμβαίνει πάντα, θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι.
Εκείνοι που θα πάρουν νωρίτερα τα μηνύματα και θα εντάξουν στους προγραμματισμούς τους και θα υλοποιήσουν καινοτόμα προγράμματα στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες στη διανομή και διαχείριση της πράσινης ενέργειας, αυτοί θα ξεχωρίσουν και θα κερδίσουν το στοίχημα.
Η Ελλάδα ήταν πολύ τυχερή που μέσα στην ατυχία και πάνω στα ασταθή βήματά της για την επιστροφή στην ανάπτυξη και στην οικονομική πρόοδο του λαού, ανοίγεται ελεύθερος ο δρόμος μπροστά για την ενεργειακή επανάσταση μέσω ΑΠΕ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας βάλουμε όλοι μαζί σε επίπεδο Δήμου ένα χεράκι, να ξαναζωντανέψουμε τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού μας!
Αλλά ας δούμε αναλυτικά τι δυνατότητες έχουμε σαν Μαλεβίζι και ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή του Δήμου και της περιοχής μας, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.
Βέβαια, όρος απαράβατος, θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσουν για την Κρήτη και οι δύο διασυνδέσεις [μικρή και μεγάλη], που θα αποτινάξουν την πολύ βλαπτική ιδιότητα του «μη συνδεδεμένου νησιού», ώστε ν’ ανοίξουν οι προοπτικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Με τα σημερινά δεδομένα, συζητάμε για μετά το 2023.
Όμως, επειδή οι επενδύσεις αυτές για να ωριμάσουν, απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες και παρουσιάζουν θεσμικά εμπόδια που θέλουν το χρόνο τους για να παρακαμφθούν, καλό είναι, σε συνεργασία με τους ειδικούς, να προετοιμαστούμε, για να μην βρεθεί ο Δήμος μας την κρίσιμη στιγμή εκτός νυμφώνος…
Α.Π.Ε και Ενεργειακές Κοινότητες.
Α. Αιολική Ενέργεια
Πρόκειται για επενδύσεις, που ευνοούν συνεταιρικά σχήματα της μορφής των «Ενεργειακών Κοινοτήτων».
- Επειδή οι θέσεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες στην περιοχή του Δήμου μας, καλό θα είναι σύντομα ν’ ασχοληθούμε με το θέμα.
- Να ελέγξουμε μέσω της ΡΑΕ ποιες περιοχές ενδιαφέροντος δεν έχουν δεσμευτεί με οποιονδήποτε τρόπο, ή ποιες έχουν δεσμευτεί με τρόπο που μπορεί να προσβληθεί στη ΡΑΕ, στα δικαστήρια ή αλλού.
- Να ψάξουμε ιδιαίτερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, όπου πιθανόν θα έχουμε το «πάνω χέρι».
- Να συνεργαστούμε με το ΤΕΙ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και με οποιοδήποτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία.
- Να μην ξεχάσουμε και τους ειδικούς, με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους και να εκμεταλλευτούμε με τον βέλτιστο τρόπο το χρόνο.
Παράλληλα ο Δήμος θα πρέπει να ψάχνει για οποιαδήποτε ευκαιρία χρηματοδοτικής υποστήριξης και επιδότησης από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ώστε να μην συναντήσει στην πορεία οικονομική αδυναμία υποστήριξης των επενδύσεων.
Και εδώ υπάρχουν ειδικοί, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστούμε.
Σε πρώτη προτεραιότητα, η στόχευση μας θα είναι για ένα υβριδικό αιολικό πάρκο, με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση.
Υπάρχουν σκέψεις και ιδέες από παλιά.
Μια τέτοια επένδυση, δεν αντιμετωπίζει μάλιστα περιορισμούς λόγω διασύνδεσης. Αν δεν καταφέρουμε βέβαια το μείζον [λόγω υψηλού κόστους], θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα υποχώρησης στο έλασσον, το απλό αιολικό πάρκο.
Β. Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου έχει δεχτεί απανωτές επιθέσεις από υποψήφιους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, για ανάπτυξη μεγάλων συστοιχιών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.
Το μήλον της έριδος, λόγω κατάλληλου προσανατολισμού, είναι ο χώρος που οριοθετείτε βόρεια του Γωνιανού Φαραγγιού, μέχρι τα λακκιά του Στρούμπουλα.
Όπως όμως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, ο χώρος αυτός που ως επί το πλείστο είναι δημοτικός, στην ουσία χρησιμοποιείται σαν χειμαδιό από τους βοσκούς της περιοχής, αιώνες τώρα. Αν καταληφθούν όλα τα ομαλά μέρη και τα λακκάκια με χιλιάδες φωτοβολταϊκά πάνελ, τότε θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να ξεβοσκέψουν.
Απαράδεκτες λογικές και μεθοδεύσεις.
Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι τον τόπο μας τον έσωσε μέχρι σήμερα, η καθυστέρηση της διασύνδεσης της Κρήτης καλωδιακά, με το ηπειρωτικό σύστημα και η ολίσθηση προς τα πίσω, όλων των Φαραωνικών έργων.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο ρόλος του Δήμου μας ίσως χρήζει συζήτησης.
Από δω και πέρα, δηλώνουμε ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις, πως «άλλοι παπάδες ήρθανε» …
Η πόρτα για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα [εκτός τα υβριδικά], είναι κλειστή σήμερα όπως προείπαμε, μέχρι να υλοποιηθούν οι διασυνδέσεις.
Οι δημότες μας που ενδιαφέρονται καθώς και ο ίδιος ο Δήμος, θα πρέπει να στραφούν στα μικρά συστήματα σε ταράτσες και στέγες, για ιδιοκατανάλωση. Καλό είναι λοιπόν ν’ απευθυνόμαστε σε ειδικούς, να μελετούν τις ανάγκες μας και τα συστήματα που μας ταιριάζουν. Με τα σημερινά δεδομένα η επένδυση θεωρείται σαν συμφέρουσα, αφού αποσβένεται σε 6 χρόνια περίπου.
Γ. Βιομάζα
Δύο είναι κατά την άποψή μας τα υλικά που έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή του Δήμου μας:
Το πυρηνόξυλο της ελιάς και τα τηγανέλαια, τα κατακάθια λαδιού κ.α. Το πρώτο για καύση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα δεύτερα, για παραγωγή βιοκαυσίμου [βιοντίζελ].
Παρά το ότι δεν απαιτούνται κοστοβόρες επενδύσεις, η ισχύουσα νομοθεσία [ιδιαίτερα για το βιοντίζελ] έθετε σχετικά εμπόδια στους επενδυτές. Ο Δήμος Ρεθύμνου, που ξεκίνησε εδώ και χρόνια μια ολοκληρωμένη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη του, μαζεύοντας τηγανέλαια με τους μαθητές στα σχολεία, καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να ολοκληρώσει την επένδυση.
Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι τώρα, μετά την καθιέρωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα.
Δ. Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο στον Αλμυρό.
Επί πολλές χιλιετίες, οι κάτοικοι του ευλογημένου τόπου που λέγεται Μαλεβίζι, βλέπουν και ακούν το βουητό του Αλμυρού ποταμού, που οδηγεί μετά από μια μικρή διαδρομή 1,8 χιλιομέτρων στη θάλασσα, κατά μέσο όρο 275.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Ασταμάτητα. Μέρα – νύχτα. Χειμώνα – καλοκαίρι.
Το σκηνικό αυτό επαναλαμβάνεται μονότονα, με μικροαλλαγές σε σχέση με την παροχή [αυξάνει τέλος του Χειμώνα – αρχές της Άνοιξης από τις βροχές και το λιώσιμο του χιονιού και μειώνεται στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου], και την αλατότητα, που αυξομειώνεται αντίστροφα με την παροχή.
Η Κρήτη παράλληλα ζει τα δικά της δράματα.
Διψά, ζητιανεύει την ενέργεια, κινδυνεύει από ηλεκτρικό Μπλακ άουτ, φοβάται την ερημοποίηση, ενώ παράλληλα διαθέτει αχρησιμοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές, που θα την βγάλουν από τα αδιέξοδα.
Και εμείς, τα παιδιά της, παρακολουθούμε αδιάφορα και σαδιστικά το γέρο – Αλμυρό να χύνει στη θάλασσα από τα σωθικά του βουνού, τη δροσιά του Ψηλορείτη και τον πλούτο που μας έστειλε ο θεός, αλλά εμείς πεισματικά, δεν θέλουμε να τον δούμε…
Αγαπητοί συνδημότες!
Ήρθε η ώρα να δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε τον τόπο μας!
Υπάρχουν τρόποι να τιθασεύσουμε το θεριό. Δεν είναι οι άλλοι περισσότερο οικολόγοι από μας. Υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν οδηγίες από την Ε.Ε.
Θα τους ακολουθήσουμε πιστά και κατά γράμμα. Θα προστατεύσουμε τον βιότοπο του Αλμυρού, περισσότερο από τον καθένα.
Η κατασκευή εξάλλου ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου κατάντη της πηγής , λένε οι ειδικοί, ότι δεν θα διαταράξει στο παραμικρό την ισορροπία του ποταμού.
Ας ξεκινήσουμε με τους ειδικούς.
Με ανοιχτά χαρτιά. Στο φως της ημέρας.
Αν το έργο δεν ενοχλεί, όπως κατά κόρον επαναλαμβάνουν οι επαΐοντες, γιατί να μη γίνει;